over mij

Ivar Berix

Ik ben opgeleid tot professioneel klarinettist. Van 1987 tot 2020 was ik lid van het succesvolle Nederlandse ensemble Calefax rietkwintet. Een groep waarmee ik vele concerten heb gegeven over de hele wereld. In november 2020 heb ik de groep verlaten – alles wat ik heb geleerd in die jaren geef ik nu op een bredere manier vorm.

Mijn uitgangspunt daarbij is de verworvenheid van het luisteren

Ivar Berix

Van muzikant
naar
coach

Veel mensen kennen mij als een succesvol muzikant. Iemand die z’n droom heeft waargemaakt en altijd heeft kunnen leven van de muziek. Die de wereld heeft rond gereisd en avond aan avond staande ovaties ontving.

Ik heb altijd ervaren hoe bijzonder dit was en voel me dankbaar voor het succes. Het ligt voor de hand om te denken dat dit een formule is voor geluk. En ik heb dat zelf ook lang gedacht. Tijdens mijn jeugd en later m’n conservatoriumstudie stelde ik me voor hoe gelukkig ik zou zijn als ik succesvol zou zijn met m’n muziek. Hoe vervuld ik me zou voelen.

Een ontluisterende ontdekking
Maar op 23-jarige leeftijd deed ik een grote ontdekking. Een ontluisterende ontdekking moet ik eigenlijk zeggen. Want ik realiseerde me dat mijn geluk niets of weinig te maken had met succes. Ik was net afgestudeerd, het muziek maken zelf gaf me een gevoel van geluk maar zodra ik iets anders ging doen werd ik me bewust van een leegte, een gevoel van niet vervuld zijn.

Op dat moment begon mijn zoektocht naar vervulling en geluk, of beter gezegd naar vrijheid. Ik wilde me niet alleen gelukkig voelen als ik muziek maakte en succes had. Ik zocht naar een andere, meer stabiele vorm van geluk. Als ik erop terugkijk, zie ik dat ik toen al kon voelen dat geluk niet zit in doen maar in zijn. En op dat moment begon ik met het onderzoeken van wat het is om te zijn.

Mijn pad
Er zijn inmiddels bijna 30 jaar verstreken sinds ik die ontdekking deed. En in die tijd heb ik vele wegen bewandeld in mijn zoektocht naar stabiel, blijvend geluk. Direct na mijn afstuderen verhuisde ik naar het bos en begon met lezen en mediteren. In de daaropvolgende 15 jaar heb ik veelvuldig gemediteerd intensief de waarheidsleer bestudeerd.

Na al die jaren van meditatie besefte ik me dat ik was vastgelopen omdat ik mijn eigen emotionele ontwikkeling uit de weg was gegaan. Ondanks mijn kennis zag ik dat ik rondliep met onderdrukte stukken en mijn interesse in het onderbewuste was gewekt. In de daaropvolgende jaren heb ik me uitgebreid gericht op mijn emotionele ontwikkeling middels de meest uiteenlopende technieken op het gebied van heling.

Luisteren
Veel mensen denken dat je als muzikant heel succesvol wordt als je je instrument heel goed beheerst en precies kunt spelen zoals je wilt. Natuurlijk is dat belangrijk, maar het geheim van écht succes ligt op ander terrein: je moet heel goed kunnen luisteren. En als je heel goed kunt luisteren dan kun je ook heel goed afstemmen, samen spelen, en kan het muzikale resultaat boven het gewone of alledaagse uitstijgen.

Als ik muziek maak, heel goed luister en afstem op wat ik hoor, dan kom ik in een staat waarin ik een radertje wordt in een groter geheel, waarin ik op kan gaan in de muziek en waarin ik – zonder woorden – contact kan maken met de luisteraar. Dat is een magisch moment, dat je weet dat je de luisteraar hebt bereikt, geraakt.

Als muzikant ben ik bedreven geraakt in luisteren en afstemmen. Die kwaliteit zet ik in op mijn pad van coaching.