team coaching

Luisteren
in
samenspel

“De manier van luisteren en afstemmen zoals in de muziek is heel goed toepasbaar buiten de muziek, in gesprekken, dialogen, discussies, vergaderingen, etc.

Er is één groot verschil tussen de twee werelden: op het podium kom je altijd samen met je mede musici. En – hoe mooi sommige debatten of discussies ook kunnen zijn – dat kunnen we niet altijd zeggen van gesprekken die worden gevoerd met woorden.”

Improvisatie

Ik heb een grote passie voor het uitdragen van de mogelijkheden van het luisteren. De verfijning en verdieping van luisteren kan mensen samen brengen en veel verdieping en zingeving opleveren. Daarnaast kan het ook de effectiviteit van een gesprek enorm verhogen.

Met behulp van muzikale improvisatie geef ik de deelnemers aan mijn workshops een ervaring van actief luisteren, afstemmen, reageren en initiëren. Je hoeft daarvoor geen muzikale achtergrond te hebben of een instrument te bespelen. De workshop “Luisteren in samenspel” heb ik ontwikkeld in samenwerking met psycholoog, teamcoach en trainer Karen Walthuis. In onderstaand filmpje vertel ik er meer over.

Karen Walthuis en Ivar Berix in gesprek over Luisteren in samenspel

Ivar heeft voor ons een workshop begeleid over luisteren in het kader van Levensluister. Wat is luisteren? En wat communiceren we met elkaar via welke weg? Hoofd, hart of buik? Het was een interactieve workshop waarin Ivar ons op en rustige en prettige manier steeds nieuwe verrassende ervaringen liet opdoen. Van het waarnemen van geluiden tot het samen muziek maken en afstemmen. Het was een veelheid aan ervaringen en gaf ons mooie nieuwe inzichten

Jessie Wagemakers

programmamanager ontdekken & ontwikkelen

De belangrijkste kwaliteit van een coach is het vermogen te luisteren. Diep luisteren: onder de inhoud door. Luisteren met een open houding. Luisteren met empathie. En sommige mensen kunnen dat. Van nature. Zo iemand is Ivar. En hij heeft het non-verbale luisteren ook nog eens tot ware kunst verheven tijdens zijn decennialange loopbaan als musicus. Bovendien beschikt hij over een schat aan kennis en ervaring op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en bewustwording. Kortom; Ivar is een echte expert in luisteren en een fijne coach. Een vakgenoot met wie ik graag samenwerk!

Karen Walthuis

(Provocatief) psycholoog, schrijfster, (team)coach & trainer voor professionele begeleiders

Ivar leert je – middels (het zelf maken van) muziek – te luisteren. Niet alleen naar de ander maar ook naar jezelf. Zo verbinding te creëren. Voor LevensLuister heeft hij op zijn eigen wijze een waardevolle workshop gemaakt. De dag luister gegeven!

Marieke Beekers

Verbindingsmaker bij gemeente breda