Luisteren
in
samenspel
“De manier van luisteren en afstemmen zoals in de muziek is heel goed toepasbaar buiten de muziek, in gesprekken, dialogen, discussies, vergaderingen, etc.
Er is één groot verschil tussen de twee werelden: op het podium kom je altijd samen met je mede musici. En – hoe mooi sommige debatten of discussies ook kunnen zijn – dat kunnen we niet altijd zeggen van gesprekken die worden gevoerd met woorden.”
Improvisatie
Ik heb een grote passie voor het uitdragen van de mogelijkheden van het luisteren. De verfijning en verdieping van luisteren kan mensen samen brengen en veel verdieping en zingeving opleveren. Daarnaast kan het ook de effectiviteit van een gesprek enorm verhogen.
Met behulp van improvisatie geef ik de deelnemers aan mijn workshops een ervaring van actief luisteren, afstemmen, reageren en initiëren. Je hoeft daarvoor geen muzikale achtergrond te hebben of een instrument te bespelen.

Ruimte
voor
spanning
Als muzikant ben ik altijd op zoek naar de spanning in het muzikale verhaal. Waar schuurt het, waar wrijft het? Ik geniet van dissonantie en dynamiek – twee lijnen die met elkaar spelen, elkaar uitdagen. Een muziekstuk met alleen maar zoete en harmonieuze klanken is al gauw dodelijk saai.
Ik merk dat veel mensen die in een team werken spanning het liefst uit de weg gaan. Een meningsverschil is al snel een probleem en veroorzaakt ongewenste spanning. Vanwege tijdsgebrek wordt er vaak al snel gezocht naar een compromis.
In een team ga ik als eerste op zoek naar de spanningsvelden. Dáár ligt veel informatie, bezieling en betrokkenheid, maar ook frustratie, irritatie en cynisme opgeslagen. Het is essentieel om ruimte te maken, te luisteren en de spanning te benaderen vanuit nieuwsgierigheid.
Vanuit ruimte kan spanning ervaren worden als een plek waar je naar toe wilt, in plaats van er vandaan. Een plek waar je geboeid en geraakt kunt worden. Een plek waar je samenwerken kunt ervaren zoals een muzikant dat doet op het podium.
Ivar heeft voor ons een workshop begeleid over luisteren in het kader van Levensluister. Wat is luisteren? En wat communiceren we met elkaar via welke weg? Hoofd, hart of buik? Het was een interactieve workshop waarin Ivar ons op en rustige en prettige manier steeds nieuwe verrassende ervaringen liet opdoen. Van het waarnemen van geluiden tot het samen muziek maken en afstemmen. Het was een veelheid aan ervaringen en gaf ons mooie nieuwe inzichten
Jessie Wagemakers
programmamanager ontdekken & ontwikkelen
De belangrijkste kwaliteit van een coach is het vermogen te luisteren. Diep luisteren: onder de inhoud door. Luisteren met een open houding. Luisteren met empathie. En sommige mensen kunnen dat. Van nature. Zo iemand is Ivar. En hij heeft het non-verbale luisteren ook nog eens tot ware kunst verheven tijdens zijn decennialange loopbaan als musicus. Bovendien beschikt hij over een schat aan kennis en ervaring op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en bewustwording. Kortom; Ivar is een echte expert in luisteren en een fijne coach. Een vakgenoot met wie ik graag samenwerk!
Karen Walthuis
(Provocatief) psycholoog, schrijfster, (team)coach & trainer voor professionele begeleiders
Ivar leert je – middels (het zelf maken van) muziek – te luisteren. Niet alleen naar de ander maar ook naar jezelf. Zo verbinding te creëren. Voor LevensLuister heeft hij op zijn eigen wijze een waardevolle workshop gemaakt. De dag luister gegeven!
Marieke Beekers
Verbindingsmaker bij gemeente breda